top of page

Investigació.

asamblea-p.jpg
Activitat 0. "Reflexionem sobre el vídeo".

Després d'haver visualitzat el vídeo de l'apartat "Pregunta Guia", és hora de començar a treballar. Iniciarem la fase d'investigació d'aquest projecte amb un col·loqui a través del qual reflexionarem sobre tot allò que hem vist durant el vídeo. D'aquesta forma  els alumnes podran manifestar la seua opinió i els seus coneixements al respecte.

Per millorar l'organització, seurem tota la classe en cercle i el docent farà de moderador. S'anotaran les reflexions i idees que el grup considere més interessants i el docent agafarà anotacions sobre la participació de l'alumnat.

Significado-del-Arbol-de-la-Vida.jpg
AAAABc2sefULeaELvQ36BfgVWulXFsF2z1iDd9DJ
Activitat 1. "Documental".

En gran grup visualitzarem el documental "¿Calentamiento global o conspiración global?" de la sèrie "Mundo Misterio", allotjat a la plataforma Netflix. Cada membre de cada equip cooperatiu s'encarregarà d'agafar anotacions que crega interessants i que responguen a una sèrie de preguntes que es reparteixen prèviament. El docent pararà el vídeo en cada moment que crega interessant o oportú per tal d'establir un xicotet col·loqui amb els alumnes i assegurar-se que estan seguint el contingut del documental. Aquesta acció es realitza perquè hi ha alguns conceptes complicats d'entendre per a l'alumnat d'aquesta etapa educativa. Posteriorment, en equips cooperatius s'encarreguen de contestar de forma consensuada les qüestions plantejades:

  1. Explica com funciona l'efecte hivernacle.

  2. L'efecte hivernacle és positiu per al nostre planeta Terra? Per quin motiu?

  3. Quin és l'actual problema que ha agreujat més aquesta situació?

  4. Quins efectes està provocant l'escalfament global en el nostre planeta Terra?

  5. Quina etapa clau en el desenvolupament de la Humanitat va provocar que l'escalfament global augmentara? Per quin motiu?

  6. Quines accions estan portant a terme països d'arreu del món per intentar frenar l'escalfament global?

ods.jpg
Activitat 2.
"Treballem els ODS".

Al llarg de diverses sessions, els diferents equips cooperatius treballaran al voltant d'alguns Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) més relacionats amb la temàtica del projecte.

En primer lloc explicarem als alumnes què són, en què consisteixen, què es pretén amb ells, per veure si saben determinar quins són els que guarden una major relació amb el projecte.

Les activitats i recursos a treballar estan dins de la pàgina http://prodiversaods.eu/ creada per l'entitat Prodiversa. Concretament treballarem els següents (fer clic):

imagen520h.jpg
Activitat 3.
"Eixida al Parc Natural del Montgó".

Concertem una marxa amb la gent del Parc Natural del Montgó. Concretament eixirem caminant des de l'escola i arribarem al "Racó del Bou" (Montgó). Aprofitarem aquesta eixida per conèixer de primera mà les espècies vegetals que habiten al parc així com informació curiosa i interessant sobre les utilitats que aquest ha tingut al llarg de la història. Prèviament vàrem contextualitzar l'eixida a través d'una explicació teòrica a través d'una presentació que ens van fer a classe. Es tracta d'un dia magnífic per gaudir de la ntura, aprendre sobre la importància de cuidar els entorns naturals i realitzar activitat física. Posteriorment a classe, fem una valoració individual sobre com ha anat l'eixida, que em serveix a mi per saber què aspectes han agradat més i què coses cal canviar en cas de tornar a repetir l'eixida.

Foto-Notiweb_Día-medio-ambiente.jpg
Activitat 4. "Les amenaces".

És moment d'investigar quins són les principals amenaces a les quals s'enfronta la Terra, la gran majoria provocades per l'home. S'establirà un calendari on es distribuiran aquestes problemàtiques, de forma que en cada sessió parlarem, visualitzarem vídeos i debatrem sobre algunes d'aquestes. Els alumnes portaran diversa informació que hagen trobat en diferents fonts: revistes, notícies, vídeos... Cal remarcar que aquestes "amenaces" són les que serviran als alumnes per realitzar el "producte final". Aquestes són:

  • Animals en perill d'extinció.

  • Canvi climàtic.

  • Desforestació.

  • Contaminació aquàtica.

  • Hàbits alimenticis poc sostenibles.

  • Les 3 "R".

  • La importància de les abelles.

Aquesta activitat s'avaluarà anotant aquells alumnes que hagen portat informació de casa i mitjançant l'observació de la participació i argumentació de l'alumnat durant les diferents sessions.

1481873592_621131_1481875703_noticia_nor
Activitat 5. "Les solucions".

Després de saber de bona mà algunes de les amenaces amb què s'enfronten els "Terrícoles", és moment com a éssers humans, de fer servir la nostra intel·ligència amb la finalitat de trobar solucions que puguen pal·liar tot el dany que estem causant en el planeta Terra.

Per aquest motiu, realitzarem una recerca d'informació en diverses fonts amb l'objectiu de saber què podem fer per revertir i millorar aquesta situació.

WhatsApp-Image-2020-09-22-at-12.29.03-2.
Activitat 6. "Creem un mural".

Amb tots els coneixements adquirits durant la fase d'investigació del projecte, ja estem preparats per elaborar un mural que sintetize les amenaces a les quals ens enfrontem com a Terrícoles i les solucions que podem aportar com a habitants d'aquest planeta. Per fer-ho, realitzarem una pluja d'idees, les quals separarem en dues columnes (amenaces i solucions), agruparem aquelles que poden estar baix una idea més genèrica (ex. consum responsable) i després, per parelles o de forma individual cada alumne procedirà a realitzar un dibuix que sintetitze de forma visual l'amenaça o la solució. En acabar-los, els penjarem en el mural que guarnirà el nostre passadís.

photo_2020-11-25_18-33-10_edited.jpg
Activitat 7.
"Exposició sobre fotografia artística".

La següent activitat consisteix en portar impresa una fotografia artística a color sobre la sostenibilitat i la cura del medi ambient. En ser una fotografia artística, aquesta ha de transmetre un "missatge", una "idea". Es comenta als alumnes que no es tracta de fer-se una fotografia realitzant un acte sostenible (això possiblement ho faríem si estiguérem a tercer o quart). En classe s'explica en què consisteix i es mostren diversos exemples que trobem a Internet. Amb totes les fotografies realitzarem un xicotet mural. Pot ser una activitat molt bonica, on els alumnes expressen pensaments o idees a través de les imatges. Es premiarà l'originalitat i la creativitat de la proposta.

10835064.jpg
Activitat 8.
"Informe d'investigació".

Aprofitarem la recerca d'informació i tractament que han fet les diverses ONG's per treballar la tipologia textual de l'informe. D'aquesta forma estarem relacionant les àrees de Ciències de la Naturalesa i Llengua Valenciana. En classe de valencià s'explica als alumnes les característiques d'aquesta tipologia textual i les seues parts i després es demana als alumnes que per grups facen un guió dels punts sobre els quals tractarà el seu informe.

Després treballaran de forma col·laborativa a través de l'eina de Google Docs a fi de desenvolupar també la competència digital. Els resultats finals es posen a disposició de tota la comunitat educativa a través d'uns pòsters que hem creat a través de l'eina digital Canva. Dins d'ells hi ha un codi QR perquè el públic el puga escannejar i llegir sense necessitat d'estar imprés. Ací estan tant els pòsters com el informes en pdf perquè es puguen llegir.

4.jpg
6.jpg
3.jpg
1.jpg
5.jpg
2.jpg
  • Twitter Social Icon

@CiscarAlejandro

unnamed.jpg
88x31 2.png
bottom of page